Dirigente di Ricerca
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danilo.corradini@cnr.it |
Competenze
- Chimica analitica
- Scienza delle separazioni
Attività di Ricerca
- Studio di aspetti teorici e applicativi della cromatografia liquida a elevate prestazioni (HPLC) e dell’elettroforesi capillare (CE) di biopolimeri e metaboliti primari e secondari e loro accoppiamento alla spettrometria di massa (MS)
- Sviluppo di tecniche analitiche separative avanzate per lo studio, l’identificazione e la caratterizzazione di biomolecole d’interesse fitochimico e/o biomedico e di indici molecolari di prodotto e/o di processo di alimenti
Pubblicazioni recenti / significative (5)
- Nicoletti, I., Martini, D., De Rossi, A.,Taddei, F., D’Egidio M.G., Corradini D.
“Identification and Quantification of Soluble Free, Soluble Conjugated, and Insoluble Bound Phenolic Acids in Durum Wheat (Triticum turgidum L. var. durum) and Derived Products by RP-HPLC on a Semimicro Separation Scale”
Journal of agricultural and food chemistry, 61 (48), 11800-1180 (2013) - Corradini D.
“Capillary Electromigration Techniques”
Handbook of HPLC – Second Edition, Corradini D. Editor, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL, USA, 155-206 (2010) - Corradini, D., Nicoletti, I., Bonn, G. K.
“Co-electroosmotic capillary electrophoresis of basic proteins with 1-alkyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate ionic liquids as non-covalent coating agents of the fused-silica capillary and additives of the electrolyte solution”
Electrophoresis, 30 (11) 1869-1876 (2009) - Nicoletti, I., Bello, C., De Rossi, A., Corradini D.
“Identification and quantification of phenolic compounds in grapes by HPLC-PDA-ESI-MS on a semimicro separation scale”
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (19) 8801-8808 (2008) - Nicoletti, I., De Rossi, A., Giovinazzo, G., Corradini D.
“Identification and quantification of stilbenes in fruits of transgenic tomato plants (Lycopersicon esculentum Mill.) by reversed phase HPLC with photodiode array and mass spectrometry detection”
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (9) 3304-3311 (2007)