Isabella Nicoletti

Ricercatore

indirizzo Via Salaria km 29,300
00015 Monterotondo (RM)
telefono +39 06 90672278
fax +39 06 90672269
e-mail isabella.nicoletti@cnr.it

 

Competenze

  • Chimica analitica
  • Scienza delle separazioni

Attività di Ricerca

  • Ottimizzazione di metodiche analitiche di biomolecole mediante HPLC-MS e CE e loro impiego nello studio di matrici naturali complesse
  • Identificazione e caratterizzazione di indici molecolari di prodotto e/o di processo per la valutazione della qualità, tipicità, sicurezza di alimenti caratteristici dell’area mediterranea

Pubblicazioni recenti / significative

  • Ciccoritti R., Taddei F., Nicoletti I., Gazza L., Corradini D., D’Egidio M.G., Martini D.
    “Use of bran fractions and debranned kernels for the development of pasta with high nutritional and healthy potential”
    Food Chem., 225 (2017) 77
  • Martini D., D’Egidio M.G., Nicoletti I., Corradini D., Taddei F.
    “Effects of durum wheat debranning on total antioxidant capacity and on content and profile of phenolic acids”
    J. Funct. Food, 17 (2015), 83
  • Nicoletti I., Martini D., De Rossi A., Taddei F., D’Egidio M.G., Corradini D.
    “Identification and quantification of soluble free, soluble conjugated and insoluble bound phenolic acids in Durum Wheat (Triticum turgidum L. var. durum) and Derived Products by RP-HPLC on a semimicro separation scale”
    J. Agric. Food Chem., 5 (2013) 5226
  • Nicoletti I., Bellincontro A., De Rossi A., De Sanctis F., Tiberi D., Pietromarchi P., Botondi R., Corradini D., Mencarelli F.
    “Postharvest dehydration of Nebbiolo grapes grown in altitude is affected by time of defoliation”
    Aust. J. Grape Wine Res. 61 (2013) 358
  • De Rossi P., Ricelli A., Reverberi M., Bello C., Fabbri A.A., Fanelli C., De Rossi A., Corradini D., Nicoletti I.
    “Grape variety related trans-resveratrol induction affects Aspergillus carbonarius growth and ochratoxin A biosynthesis”
    Int. J. Food Microbiol. 157 (2012) 127